
Taikuus yleisesti:
Arkipäivän taikuus koostuu neljästä erilaisesta taikuudesta, joihin kuuluu Elementaali taikuus (vesi, ilma, tuli ja maa), muodonmuutos, riimumagia ja mustamagia. Jokainen taikuuden osa-alue erilainen toisistaan ja jokaisella osaamisalueella on perusosaaminen, jonka jokainen osaa, ja kehittyneempi osaaminen, joka määrittää tarkemmin mihin osaamiseen hahmo perehtyy.
Pelaaja saa itse päättää kuinka hyvin hänen hahmonsa voi taikuuttaan hallita ja vaikka taikuuden osaaminen on määritelty, on sallittua että pelaaja saa käyttää taikuuden kuvailussa ja toteutuksessa omaa mielikuvitustaan. Esimeriksi yksi vesimaagi voi hallita vettään mielellään ja pienillä käsieleillä, kun toinen vaatii enemmän käsieleitä tai sanoja.
Monissa taikuuden muodoissa on vaihtokauppoja - mukautuvampi mutta vähän heikompi tekniikka (osa taikavoimasta on käytettävä elementin hankkimiseen ympäristöstä), tai tehokas mutta ympäristöstä valmiina löytyvään materiaaliin tukeutuva.
Esimerkiksi jotkut vesimaagit eivät tarvitse selkeää vedenlähdettä ympärilleen lainkaan, vaan pystyvät ottamaan sitä vähemmän selvistä lähteistä kuten ilmankosteudesta, maasta tai lähistön eliöistä. Tämä tekniikka voi olla hyvinkin vaarallinen väärissä käsissä - rutikuiva kasvillisuus, kuolleet kotieläimet... Varovaisilla maageilla on tapana syödä pieniä määriä Henkisuolaa siltä varalta että kieroutuneet vesimaagit yrittävät kuivattaa heidät sisältäpäin.
Taikuuden hallintaan kuuluu tietty määrä opiskelua. Viisitoistavuotiaalla on ollut tarpeeksi aikaa oppia taikuudenmuotonsa perustaidot pelaajan tahtomalla osaamistasolla. On pelaajan päätettävissä onko hahmo valmis opiskelemaan edistyneempiä tekniikoita vai ei - Arkipäivän maailmassa 15-vuotias on varsin nuori aloittamaan edistyneet opinnot muttei se ole ennenkuulumatonta.
Taikuus maailmassa:
Taikuus Arkipäivässä on normaalia ja tavanomaista vaikka sen käyttöä valvotaankin suurempien vahinkojen välttämiseksi. Taikuutta näkee hyvin paljon työelämässä sekä kadulla - esimerkiksi ajoneuvoissa, jotka kulkevat ilman nelijalkaisten apua. Ehkä joku lämmittää kahvinsa tai teensä tulen avulla, joku ovela varas käyttää muodonmuutoskykyjään kadotakseen virkavallalta, puutarhuri auttaa kasveja kasvamaan paremmin ja paljon muuta.
Taisteluiden käyminen kaduilla on ankarasti kiellettyä ja virkavalta puuttuu asiaan heti kun tilanne havaitaan. Kaikki tappelijat kärrätään asemalle kuulusteltavaksi.
Riippuen vahingoista ja pidätettyjen käytöksestä seurauksena voi olla sakot tai vankila.
Taikuudella pelaaminen:
Pelaaminen taikuudella taisteluissa tai hahmoon kohdistuvassa taikuudessa tapahtuu aina noppaamalla. Tässä esimerkki:
Teuvo Tulimaagin vastaus:
Mikko Maaelementalisti ja Teuvo Tulimaagi ovat juuri taistelemassa.Teuvo on hieman kokematon, mutta yrittää vaikeampaa pitkän matkan tulilieskaa.
(Noppa heittää numeron YKSI, joka valikoituu tapahtuneeksi. Nopan antamaa tapahtumaa ei saa muuttaa, vaikkei se olisi mieluinen!)
1-2 Tulenlieska osuu Mikkoon täysillä (ja Mikon pelaaja voi vastavuoroisesti päättää noppaako kuinka Mikolle käy)
5-6 Tulenlieska menee aivan huti (osuuko se johonkin muuhun asiaan?)
Mikko Maaelementalistin vastaus:
"Mikko saa pahan osuman tulipallosta vasempaan hänen käteensä. Hänen vaatteensa hiha palaa ja hänen kätensä palaa pahoin, jonka vuoksi hän joutuu pakenemaan paikalta."
Pelaaja voi myös miettiä miten hän voisi painottaa tuloksensa niin, että jotkut lopputulokset saavat enemmän sivuja nopasta, eli niillä on isompi todennäköisyys tapahtua. Jos Teuvo on todella huono taikuudessa, hänen noppavaihtoehtonsa saattavat näyttää vaikka tältä:
1 -Tulenlieska osuu Mikkoon täysillä (ja Mikon pelaaja voi vastavuoroisesti päättää noppaako kuinka Mikolle käy)
2 -Tulenlieska polttaa Mikkoa vain vähän
3-4 -Tulenlieska menee aivan huti (osuuko se johonkin muuhun asiaan?)
5-6 -Teuvo möhlii ja aiheuttaa itselleen ongelmia
Teuvolla on siis vain 1/3 mahdollisuus edes osua Mikkoon, ja 1/3 mahdollisuus aiheuttaa vaikeuksia itselleen omalla taitamattomuudellaan! Toki Teuvon pelaaja voisi käyttää myös 4-sivuista noppaa ja antaa kaikelle yhtä suuren mahdollisuuden tapahtua, tai keksiä enemmän (tai vähemmän) vaihtoehtoja.
Nopalla pelaaminen antaa peleille ennalta-arvaamattomuutta tietyissä puitteissa.
Tietenkään ei ole pakko laittaa mestaritaikurisi eteen banaaninkuoria joihin liukastua, vaan nopan taitoja voi käyttää noppaa muullakin tavoin.
"Mercurio Mestarimaagi langettaa taitavasti jääloitsun."
1-3 - Hän murtaa vaivatta vastustajansa puolustuksen
4-5 - Hän aliarvioi vastustajansa suojakilven ja hänen loitsunsa ei päässyt täyteen vahvuuteensa, saaden vastustajan vain hytisemään
6 - vastustaja onnistuu pakenemaan jäisen myrskyn tieltä